Innovation in Traditional Businesses: The Case of Agave, Beyond Tequila

Authors

DOI:

https://doi.org/10.29105/revin1.1-442

Keywords:

agave, volatility, prices, innovation, real options

Abstract

The agave is a very traditional plant in Mexico; However, several problems plague its production, among the adversities is price volatility. The objective of the work was to equate the profits from the cultivation of agave tequilana in its traditional use that involves the production of tequila and the same crop when it is used to obtain inulin as an innovative business model using a traditional project evaluation and one based on options. real considering the price risk in Guanajuato and Michoacán. The hypothesis is that an innovation would increase income by reducing the uncertainty caused by price fluctuations. The results showed that innovation increases the value of the project in both entities, but mainly in Michoacán, which allowed us to conclude that when business models are differentiated they have risks as in this case.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

Baca, G. (2013). Evaluación de proyectos. McGrawHill.

Bautista, M., García, L., Barboza, J. y Parra, L. (2001). El agave tequilana Weber y la producción de tequila. Acta Universitaria, 11 (2), 26-34. https://doi.org/10.15174/au.2001.301

Beltrán, M. C. (2017). Innovación en el sector acuícola. Ra Ximhai, 13 (3), 351-364. https://doi.org/10.35197/rx.13.03.2017.20.mb

Brambila, J. J. (2011). Bioeconomía: instrumentos para su análisis económico. Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación, Colegio de Postgraduados. México.

Brambila-Paz, J. D. J., Martínez-Damián, M. Á., Rojas-Rojas, M. M., & Pérez-Cerecedo, V. (2013). La bioeconomía, las biorefinerías y las opciones reales: el caso del bioetanol y el azúcar. Agrociencia, 47(3), 281-292. https://www.scielo.org.mx/pdf/agro/v47n3/v47n3a7.pdf

Cano, J. (2012). La innovación en alimentos. Revista Lasallista de Investigación, 9 (2), 9-10.

Ceja, R., González, D. R., Ruiz J. A., Rendón, L. A. y Flores, J. G. (2017). Detección de restricciones en la producción de agave azul (Agave tequilana Weber var. azul) mediante percepción remota. Terra Latinoamericana, 35(3), 259-268. https://dx.doi.org/10.28940/terra.v35i3.252

Cobian, L., Brambila, J. J., Chalita, L. E. y Vivar, R. (2011). Valores críticos y opciones reales para la evaluación de empresas innovadoras. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, IV (1), 177-194.

Del Real, J. I. (2019). Agave, materia prima del tequila. Manual del Técnico Tequilero (pp. 128-157). Guadalajara, Jalisco, México: Consejo Regulador del Tequila.

Fregoso-Zamorano, B. E., Mancilla-Villa, O. R., Guevara-Gutiérrez, R. D., Moreno-Hernández, A., Figueroa-Bautista, P., Can-Chulim, A., Villalvazo-López, V. M. (2023). Caracterización edafológica con cultivo de agave azul (Agave tequilana Weber) en Tonaya y Tuxcacuesco, Jalisco, México. Terra Latinoamericana, 41, 1-14. https://doi.org/10.28940/terra.v41i0.1592

Godínez, C., Aguirre, J., Juárez, B., Ortiz, M. y Becerra, J. (2015). Extraction and characterization of Agave salmiana Otto ex Salm-Dyck fructans. Revista Chapingo Serie Ciencias Forestales y del Ambiente, 22(1), 59–72. https://dx.doi:10.5154/r.rchscfa.2015.02.007

Gómez-Cuevas, K., Delgado-Cruz, A. y Palmas-Castrejón, Y. D. (2020). Originalidad del tequila como símbolo de identidad mexicana. Percepción del turista-consumidor a partir de su exportación. RIVAR (Santiago), 7(21), 59-80. https://dx.doi.org/10.35588/rivar.v7i21.4638

Herrera, L., Valtierra, E., Ocampo, I., Tornero, M. A., Hernández, J. A., y Rodríguez, R. (2018). Esquemas de contratos agrícolas para la producción de Agave tequilana Weber en la región de tequila, Jalisco. Agricultura, sociedad y desarrollo, 15(4), 619-637. https://doi.org/10.22231/asyd.v15i4.908

Huezcas-Garrido, L., Alanís-García, E., Ariza-Ortega, J. A. y Zafra-Rojas, Q. Y. (2022). Subproductos de interés nutricional y funcional de Agave salmiana. Revista chilena de nutrición, 49(2), 250-262. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182022000200250

Ibáñez, G., Álvarez, M. y Doria, F. G. (2015). Cadena de suministro: Inulina de Agave. Administración del Desarrollo Regional y Sustentabilidad. Ponencia llevada a cabo en el XIX Congreso Internacional de Investigación en Ciencias Administrativas, Durango, México. https://doi.org/10.5154/r.rchscfa.2018.03.026

Mandujano, A., Pons, J. L., Paredes, R., y García, P. (2018). Diversidad genética de maguey (Agave spp.) en las sierras y llanuras del norte de Guanajuato. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 9(3), 511-523. https://doi.org/10.29312/remexca.v9i3.1212

Montañez, J., Venegas, J., Vivar, M. y Ramos, E. (2011). Extracción, caracterización y cuantificación de los fructanos contenidos en la cabeza y en las hojas del Agave tequilana Weber azul. Bioagro, 23 (3), 199-206. https://doi.org/10.4067/s0718-07642011000600002

Moreno, A., Estrella, N., Escobedo, S., Bustamante, A. y Gerritsen, P. (2011). Prácticas de manejo agronómico para la sustentabilidad: características y medición en agave tequilana weber en la Región Sierra De Amula, Jalisco. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 14(1), 159-169. http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=93915703014

Olvera-Vargas, L. A., Pardo-Núñez, J., Aguilar-Rivera, N. y Contreras-Medina, D. I. (2022). Detección de Agave angustifolia y Agave cupreata con técnicas geomáticas en Guerrero, México. Ciencia y Tecnología Agropecuaria, 23(2). Epub April 31, 2022. https://doi.org/10.21930/rcta.vol23_num2_art:2241

Pérez, E., Chávez, M. D. y González, J. C. (2016). Revisión del agave y el mezcal. Revista Colombiana de Biotecnología, XVIII(1), 148-164.

Porter, M. (2008). On competition. Boston: Harvard Business Press.

Rodríguez, R., Barrios, A., Flores, H., Sánchez, V. y Ariza, R. (2016). Factibilidad económica de la producción de bioetanol con tres especies de Agave spp. en regiones productoras de México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 7 (6), 1439-1453. https://doi.org/10.29312/remexca.v7i6.205

Sarmiento, L. (2006). Alimentos funcionales, una nueva alternativa de alimentación. Orinoquia, 10 (1), 16-23. https://doi.org/10.22579/20112629.194

Sistema de Información Agroalimentaria de Consulta (SIACON). (2023). https://www.gob.mx/siap/documentos/siacon-ng-161430

Tresierra, Á. y Carrasco, C. M. (2016). Valorización de opciones reales: modelo Ornstein-Uhlenbeck. Journal of Economics, Finance and Administrative Science, 21(41), 56-62. https://doi.org/10.1016/j.jefas.2016.07.001

Valencia, K. y Zetina, A. M. (2016). Evaluación de un proyecto de inversión usando opciones reales para diferenciar el aguacate. Estudios Sociales. Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional, 24(47), 233-248. https://www.scielo.org.mx/pdf/estsoc/v24-25n47/0188-4557-estsoc-24-47-00232.pdf

Published

2023-12-22

How to Cite

Valencia Sandoval, K., Rojas Rojas, M. M., & Godínez Montoya, L. (2023). Innovation in Traditional Businesses: The Case of Agave, Beyond Tequila. InnOvaciOnes De NegOciOs, 1(1), 18–31. https://doi.org/10.29105/revin1.1-442